V posledních letech se v České republice objevily firmy vyrábějící produkty prezentované jako jedinečné ekologické řešení balení hotových jídel, které si zákazník z restaurace odnáší s sebou, nebo jídel určených na rozvoz. Tito výrobci tvrdí, že jakýkoli jiný způsob balení jídla, jakýkoli jiný produkt než právě jejich, je pro naši planetu doslova devastující.
Výrobci tohoto zboží svá řešení chválí, což je do jisté míry pochopitelné. Na druhou stranu si však již při o něco bližším zkoumání nelze nevšimnout, že nezmiňují vůbec nebo zcela bagatelizují negativní dopady, které ve skutečnosti tyto tzv. „ekologické“ produkty na naši planetu z environmentálního hlediska mají.
Podle našeho názoru je však ekologie složitým komplexem mnoha vědních oborů.
Proto mohou být jednoznačná tvrzení o dopadech konkrétních materiálů použitých pro výrobu obalů, jednorázového či jiného nádobí, ať už pozitivních, nebo negativních, na naši planetu ze strany výrobců těchto produktů zavádějící.
Příběh, který tzv. opakovaně použitelné krabičky provází, vypadá na první pohled velice hezky, ekologicky, líbivě a prospěšně, při podrobnějším zkoumání však může mít velmi neekologickou pachuť.